Ukrajina po ruském vzdušném úderu hlásí poškození energetiky

foto Obytný dům v Charkově na Ukrajině poničený při ruském ostřelování města, 27. března 2024.

Kyjev - Rusko v noci na dnešek podniklo další rozsáhlý vzdušný útok na Ukrajinu, která informuje o poškození energetické infrastruktury v různých částech země. Velitel ukrajinského letectva Mykola Oleščuk na platformě Telegram oznámil, že ukrajinská protivzdušná obrana zničila 84 z celkových 99 střel a dronů, kterými Rusko zaútočilo. V Polsku vzlétla kvůli ruskému úderu na sousední Ukrajinu preventivně polská i spojenecká vojenská letadla. Moskva úder na ukrajinskou energetiku potvrdila. Kromě toho uvádí, že její úder mířil na ukrajinskou protivzdušnou obranu.

Podle sdělení ukrajinského premiéra Denyse Šmyhala úder poškodil energetickou infrastrukturu v šesti regionech: Dněpropetrovské, Vinnycké, Ivano-Frankivské, Lvovské, Čerkaské a Černivické oblasti. Někde jsou odstávky v dodávkách energií, uvedl Šmyhal a dodal, že Ukrajina potřebuje více systémů protivzdušné obrany.

Poškození energetických zařízení hlásí ukrajinské společnosti Ukrenerho i DTEK. "Byly poškozeny tepelné a vodní elektrárny ve středních a západních oblastech (země)," uvedla firma Ukrenerho na platformě Telegram. DTEK na stejné sociální síti píše, že Rusové zaútočili na tři jeho tepelné elektrárny. Firma eviduje vážné poškození zařízení a jednoho zraněného zaměstnance. Ropná a plynárenská společnost Naftogaz podle agentury Reuters uvedla, že terčem útoku byla i její zařízení, vážné škody ale firma nezaznamenala.

Mezi zasaženými cíli byly vodní elektrárny na řece Dněpr v Kanivu a na řece Dněstr na hranici Černivické a Vinnycké oblasti nedaleko Moldavska, uvedl dnes odpoledne ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. "(Rusko) chce zopakovat ekologickou katastrofu v Chersonské oblasti. Nyní je však ohrožena nejen Ukrajina, ale i Moldavsko," uvedl prezident s odkazem na prolomení Kachovské přehrady, kterou loni podle Kyjeva ruské síly vyhodily do povětří.

Ministr vnitra Ihor Klymenko sdělil, že Rusko v noci na dnešek a ráno útočilo na deset ukrajinských oblastí, přičemž zasáhlo i civilní objekty a soukromé domy. Lékařskou pomoc vyhledalo šest lidí včetně dítěte, dodal Klymenko. Šéf Dněpropetrovské oblasti Serhij Lysak podle agentury AP informoval o jednom zabitém a dalším zraněném člověku při jiném dnešním ruském útoku.

Exploze se v noci na dnešek ozvaly v ukrajinském městě Dnipro a v Chmelnycké a Ivano-Frankivské oblasti, psal ráno server Ukrajinska pravda. Šéf Lvovské oblasti Maksym Kozyckyj uvedl, že na jeho region Rusko zaútočilo mimo jiné dvěma střelami "typu Kinžal". Ukrajinské protivzdušné obraně se podle něj podařilo sestřelit nad oblastí všech 11 dronů, zmíněné střely ovšem nikoliv. "Úlomky nepřátelských zbraní poškodily objekt kritické infrastruktury," napsal na síti Telegram bez dalších podrobností.

Ruská invazní armáda podle Oleščuka vyslala v noci na dnešek na Ukrajinu celkem 60 útočných dronů Šáhed a 39 střel různých typů, kterými zaútočila na zařízení v sektoru paliv a energetiky. Ukrajinská protivzdušná obrana sestřelila 58 dronů, 17 střel s plochou dráhou letu Ch-101/Ch-555, pět řízených střel Ch-59 a čtyři střely Iskander, napsal velitel ukrajinského letectva.

Ruské ministerstvo obrany dnes podle státní agentury TASS prohlásilo, že v noci provedlo vzdušný úder na objekty ukrajinské energetiky a protivzdušné obrany. "Cíle úderu byly splněny. Všechny objekty zasaženy," uvedl ruský resort obrany. Ruská armáda podle něj použila mimo jiné hypersonické střely Kinžal. Ruské ministerstvo obrany hlásí "dosažení cílů úderu" a "zasažení všech objektů" tak jako ve všech svých předchozích tiskových prohlášeních, uvedla dnes na svém ruskojazyčném webu stanice BBC.

Operační velitelství polské armády mezitím informovalo, že vzlétla jeho i spojenecká letadla. "Polská a spojenecká letadla operují v polském vzdušném prostoru, což může mít za následek zvýšenou hladinu hluku, zejména v jihovýchodní části země," sdělilo velitelství na síti X. Jako důvod uvedlo vzdušný úder ruských sil na Ukrajinu.

Rusko při nedávném útoku na západní Ukrajinu podle polské armády narušilo polský vzdušných prostor svou střelou s plochou dráhou letu, která po 39 vteřinách polský vzdušný prostor opustila. Polská média při některých ruských vzdušných úderech na Ukrajinu informují o preventivní aktivaci polského letectva.

Náraz dronu do budovy si v Belgorodu vyžádal jednoho mrtvého, uvedly ruské úřady

Ruská protivzdušná obrana v noci na dnešek zneškodnila 15 vzdušných cílů nad Belgorodskou oblastí sousedící s Ukrajinou. Uvedl to gubernátor tohoto ruského regionu Vjačeslav Gladkov. Později uvedl, že si útok ukrajinského dronu, který zasáhl bytový dům v Belgorodu, vyžádal jednoho mrtvého a tři zraněné.

Jaké vzdušné cíle protiletecká obrana sestřelila při nočním útoku, Gladkov neupřesnil. V Belgorodu byly poškozeny okenní tabule v 17 panelových domech a na několika dalších budovách. Poničeno je také 12 aut. Podobné škody jsou hlášeny i ze dvou dalších vesnic v Belgorodské oblasti.

Dnes odpoledne do vícepodlažního bytového domu v Belgorodu narazil ukrajinský dron, uvedl Gladkov. "V důsledku výbuchu bohužel zemřel jeden člověk. Dva lidé byli zraněni," napsal gubernátor na síti Telegram. Příspěvek doplnil fotografiemi domu s několika vysklenými a poškozenými okny.

Ruskojazyčný servis BBC připomíná, že Ukrajina v posledních měsících pravidelně útočí na Belgorodskou oblast drony nebo pomocí raketometů. V poslední době si tyto údery vyžádaly rovněž oběti na životech. Kyjev tyto údery nekomentuje.

Rusko přes dva roky vede proti Ukrajině rozsáhlou invazi, při které prakticky denně drony a raketami útočí na sousední zemi a způsobuje strádání desítkám milionů lidí. V noci na dnešek ruská armáda podnikla další vzdušný úder, při kterém zasáhla energetickou infrastrukturu v různých částech Ukrajiny.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 27.04.2024 ČTK

Reklama

20°C

Dnes je sobota 27. dubna 2024

Očekáváme v 09:00 15°C

Celá předpověď