V prvních letech po vstupu do EU mělo Česko na víc, říká Telička

foto Ilustrační foto - Bývalý eurokomisař a místopředseda Evropského parlamentu Pavel Telička (na snímku z 26. května 2019).

Štrasburk - V prvních letech po vstupu do Evropské unie mělo Česko na víc, potenciál ale nenaplnilo. V rozhovoru s českými novináři ve Štrasburku to dnes uvedl někdejší hlavní český vyjednavač vstupu do EU Pavel Telička. Ze vstupu do EU se nepodařilo udělat celospolečenské téma k veřejné a politické diskusi, dodal první český eurokomisař, který se v Evropském parlamentu zúčastnil oslav 20. výročí největšího rozšíření EU.

"Řeknu zcela otevřeně, že to bylo možná nejzajímavější období mého profesního života s nejzajímavějšími lidmi," zavzpomínal Telička na vyjednávání vstupu Česka do unie a na tehdejší vyjednávací tým, který tvořilo asi 12 lidí. "Byla radost s nimi pracovat," dodal.

Zajímavé podle něj rovněž bylo, že proces vyjednávání začal už několik let před samotnými negociacemi. "Musíte na to de facto připravit vládu, politickou reprezentaci, do jisté míry parlamentní orgány, státní správu, musíte přijít s pozičními dokumenty, musíte zmapovat dopady, koordinovat celý proces, dosáhnout toho, aby vás neopíjeli rohlíkem," vypočítal bývalý vyjednavač. "Například pokud jde o zemědělství, navštívil jsem tehdy 20 až 30 farem a podniků, od nejmenších až po ty největší," dodal. Pro úspěšné vyjednávání museli mít Češi podle něj velmi dobře postavené pozice a všechno pečlivě vyargumentované.

I držet určitou politickou linii podle něj nebylo jednoduché. "Česká politická reprezentace byla částečně euroskeptická. Pak byla část eurooptimistická, ale ta byla v něčem velmi povrchní, a vláda, která byla v té době u moci, byla sice proevropská, ale v momentě, kdy jsme řešili nějaký skutečně složitý problém, tak najednou se z některých ministrů ta zapálenost vypařovala," popsal Telička. "Byla to profesionálně odvedená práce od mých kolegů, na které jsem se také podílel. Ano, musel jsem vyjednávat, ale bez nich bych byl kapka někde v moři, nebo dokonce v kaluži," dodal na adresu svých kolegů.

Českým vyjednavačům se podle něj tehdy povedlo vyjednat 95 procent mandátu, který dostali. "Dokonce bych řekl, že jsme vyjednali více, než jsme potřebovali," uvedl Telička. Co se naopak nepodařilo? Podle něj to, že vyjednávací tým byl natolik silný a kvalitní, že "politickou reprezentaci ztratil někde na cestě". "Když se dnes podíváme na některé názory související s Evropskou unií, na tu povrchnost, zahleděnost do české kotliny, tak to do jisté míry přisuzuju tomu, že byť jsme se jako vyjednavači snažili, tak část vlády a část politické reprezentace jsme ztratili," dodal.

Co se poslední dobou podařilo, bylo podle Teličky české předsednictví v Radě EU ve druhé polovině roku 2022. "Česká republika to zvládla velmi dobře, vidíme celou řadu politických jednotlivců, kteří jsou schopni v dané oblasti něco nabídnout, jsou to státníci, někdo větší, někdo menší. Já stále budu vzpomínat na lidi jako byl Václav Havel, na roli, kterou sehráli. Nikoho takového nemáme, ale myslím si, že od některých politiků už se objevilo něco, co bych nazval přínosem," dodal bývalý eurokomisař.

Naopak z celé řady dalších věcí je zklamán. "Je smutné, že v dnešní době dominuje českému prostředí naprosto iracionální debata o migračním paktu nebo o Green Dealu, že se používají neskutečné nálepky a neskutečná klišé," uvedl Telička. Podle něj by Česko v současné době mělo mít ambicí být lídrem v nejrůznějších ekonomických či průmyslových oblastech, nicméně se o to nesnaží a nemá jasné koncepce.

Pokud jde o výzvy některých českých představitelů k vystoupení ČR z Evropské unie, ty by Telička raději ani nechtěl komentovat. "Názory, které zaznívají, jsou absolutně nepodložené, navíc od lidí, kteří před X lety, i v rozhovoru se mnou říkali pravý opak. Dnes se ale přizpůsobili jakési veřejné poptávce, kterou sami vytvořili," uvedl bývalý český vyjednavač. "Vystoupení České republiky z Evropské unie pro mě není vůbec tématem do diskuse, vůbec nastartování té diskuse je nebezpečné, viděli jsme to v Británii," uvedl. Dodal, že si nedokáže představit Česko jako ostrůvek uvnitř EU bez všech současných svobod, kterých jeho obyvatelé požívají, a bez jakékoli vlivu na dění uvnitř nynější sedmadvacítky.

"Chápu, že jsou politici, kteří si našli téma a část politického spektra, kde se chtějí vyřádit, ale je to nesmírně nebezpečné," prohlásil Telička. "Spíš bych očekával od vlády větší razanci v komunikaci, větší transparentnost, srozumitelnost. Uzavíráme se do iracionálních debat, až je to někdy smutné," uzavřel.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 6.05.2024 ČTK

Reklama

18°C

Dnes je pondělí 6. května 2024

Očekáváme v 03:00 10°C

Celá předpověď