Za nápis "Smrt režimu" si má ruská studentka odpykat 3,5 roku

foto Žena v poutech - ilustrační foto

Moskva - Ruský vojenský soud odsoudil žákyni desáté třídy, sedmnáctiletou Ljubov Lizunovovou ke 3,5 roku vězení. Devatenáctiletý Alexandr Sněžkov dostal šest let. Oba byli odsouzeni za nápis "Smrt režimu", který namalovali na periferii sibiřského města Čita, uvedl na svém ruskojazyčném webu server BBC News s odvoláním na ochránce lidských práv, kteří proces sledovali.

Prokurátor požadoval pro Sněžkova sedm let a pro Lizunovovou pět let v trestanecké kolonii za to, že kromě zmíněného nápisu také informovali na sociálních sítích o "přímých protiválečných akcích", zejména o podpalování vojenských správ.

Lizunovovou před dvěma týdny převedli z domácího vězení do vyšetřovací vazby, protože jednou přišla domů s dvouhodinovým zpožděním. Stala se tak první nezletilou školačkou, kterou zavřeli do vazební věznice kvůli protiválečným protestům.

Lizunovovou a Sněžkova zatkli agenti tajné služby FSB, nástupkyně sovětské tajné policie KGB, předloni v říjnu přímo v okamžiku, kdy u garáží na okraji Čity malovali nápis "Smrt režimu". Když se jich agenti ptali, kdo nápis namaloval, Sněžkov odpověděl, že neví - a vzhledem k tomu, že pokládal agenty za obyčejné kolemjdoucí, vyměnil si s nimi i pár nadávek, než vytáhli legitimace.

Dvojici obvinili ze spáchání hned ze tří trestných činů: vyzývání k terorismu a k extremismu, jakož i vandalství motivovaném politickou záští. Sněžkova zavřeli do vazby ještě loni v lednu pod záminkou možného útěku z Ruska.

Podle portálu OVD-Info, který se specializuje na sledování policejních zákroků, více než 900 lidí v Rusku čelí trestnímu stíhání za protiválečné protesty. Loni ruské soudy vynesly sedmkrát více rozsudků na základě "protiválečných" paragrafů než o rok dříve: 115 oproti 17. 

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 5.05.2024 ČTK

Reklama

22°C

Dnes je neděle 5. května 2024

Očekáváme v 21:00 14°C

Celá předpověď