Za znásilnění a pokus o vraždu mladé dívky vyměřil soud 19 let vězení

foto Soud vynese rozsudek nad Viktorem Veselovským obžalovaným z pokusu o vraždu, znásilnění a pohlavní zneužití, 24. dunbna 2024 Plzeň.

Plzeň - K 19 rokům vězení ve věznici se zvýšenou ostrahou odsoudil dnes Krajský soud v Plzni devatenáctiletého Viktora Veselovského z Ukrajiny. Uznal ho vinným z pohlavního zneužití, znásilnění a pokusu o vraždu patnáctileté dívky. Případ loni v létě v Plzni rozdmýchal napětí a protiukrajinské nálady. Rozsudek není pravomocný, protože se proti němu Veselovskyj odvolal. Trest vyslechl zcela bez emocí. Státní zástupce a zmocněnkyně poškozené si ponechali lhůtu na vyjádření.

Fotogalerie

Podle soudu Veselovskyj loni v srpnu vylákal svou známou na procházku k řece, cestou ji spoutal, znásilnil, bodl ji a řízl do krku, pak ji svlékl, zabalil do igelitu, polil savem, shodil ze srázu a napůl zahrabal kůrou a větvemi. Dívka předstírala, že je mrtvá, což jí zřejmě zachránilo život.

Veselovskému, který žije v ČR asi pět let a má tu trvalý pobyt, hrozil až výjimečný trest. Státní zástupce pro něj požadoval 18 let vězení. Obhájce navrhoval jedenáctiletý trest. Soudkyně Helena Przybylová jako jedinou polehčující okolnost zmínila jeho nízký věk, který ho zachránil před dvacetiletým, případně výjimečným trestem. V době spáchání skutku mu bylo 18 let.

Přitěžujících okolností senát shledal více. Ačkoliv se u soudu omluvil dívce i svým rodičům a řekl, že se chce napravit, soud mu neuvěřil. "Jestli tady soud něco neviděl a neshledal, tak je to upřímná lítost. On se omlouval, ale pronesl to jako naučenou báseň. Soud strávil s obžalovaným několik hlavních líčení a za celou dobu u něj neviděl nic, co by jen vzdáleně připomínalo upřímnou lítost. U něj dokonce asi absentuje i lítost k sobě samotnému," uvedla soudkyně.

Mladík přiznal pohlavní zneužití a pokus o vraždu, odmítl ale, že by dívku znásilnil. Podle jeho slov šlo pouze o sex. Kromě trestu mu soud nařídil zaplatit dívce jako odškodné za způsobenou bolest a strádání přes 480.000 korun. Ačkoliv útok proti krku mohl mít i smrtelné následky, její zranění nebyla vážná. Událost na ní ale zanechala vážné psychické následky. Trpí posttraumatickou stresovou poruchou.

Událost se stala loni 8. srpna, deset dní po dívčiných patnáctinách. Vyšetřovatele podle státního zástupce od začátku udivovalo, že si Veselovskyj na procházku s dívkou do batohu vzal igelitové pytle, chlorový čistič, nože a lepenku. Mladík u soudu tvrdil, že pytle a čistič koupil ten den, protože se chystal před příjezdem rodičů uklízet, lepicí pásku i nůž prý u sebe nosil stále. Soud se přiklonil k názoru, že vraždu předem neplánoval, jakkoli je obsah jeho batohu absurdní, ale že se vraždou pokusil zakrýt předchozí trestnou činnost. "Ať už to bylo pohlavní zneužití, znásilnění nebo říznutí do krku," řekla soudkyně. Upozornila, že samotný trestný čin trval velmi dlouho, snad šest hodin.

Útok na dívku popsal Veselovskyj jako akt afektu, ne jako promyšlený skutek. Tvrdil, že během procházky měli s dívkou dobrovolný sex, pohádali se ale a hádka eskalovala až do fyzického útoku. Dívka do něj prý strkala, rasisticky mu nadávala, dala mu facku a polila ho savem. Veselovskyj řekl, že vytáhl nůž a švihl jím proti dívce a když mu dál bránila v odchodu a nadávala mu, máchl nožem podruhé, vypověděl. Pak prý zpanikařil a v domnění, že je mrtvá, ji zabalil do igelitu, shodil ze srázu a pokusil se ji zakrýt.

Žalobce ani soud ale jeho tvrzení o jednání v afektu nepřijali. Svědčí o tom podle nich mimo jiné Veselovského slova, když dívku řízl do krku. Řekl jí, že než vykrvácí, bude to trvat dva dny, takže má na výběr mezi rychlou a nebolestivou smrtí, nebo dlouhou a bolestivou. Nato ji do krku bodl.

Motiv státního zástupce pramení z Veselovského osobnosti. Podle znalců mladík nemá zcela standardní sexualitu, našli u něj evidentní sadistické prvky. Jeho jednání podle nich pramení z jeho disociální osobnostní struktury - nezajímají ho city ostatních, jde po uspokojení vlastních potřeb, je agresivní a pohotový k agresi. Znalci také jednoznačně řekli, že Veselovskyj je velmi nebezpečný pro společnost, chybí mu pocit viny a je u něj obtížná možnost nápravy.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 5.05.2024 ČTK

Reklama

22°C

Dnes je neděle 5. května 2024

Očekáváme v 21:00 14°C

Celá předpověď