Konec snu

foto Ilustrační foto - Mistrovství Evropy ve fotbalu hráčů do 21 let - skupina A: ČR - Německo, 23. června v Praze. Čeští hráči se po utkání loučí s diváky.

Česká jedenadvacítka si vysněné finále domácího evropského šampionátu nezahraje. Oproti předpokladům skeptiků před turnajem chybělo k postupu ze skupiny opravdu málo. Nakonec se ukázalo, že o vyřazení z dalších bojů rozhodl jeden skutečně špatný poločas ze šesti. I takový zkrátka dokáže být fotbal.

Proti velkému favoritovi z Německa Dovalilův tým dřel na maximum. Jistě, bylo vidět, že někteří němečtí mladíci pravidelně hrající domácí ligové soutěže jsou individuálně výrazně dál než jejich čeští vrstevníci, ale nakonec byli Němci v závěru zápasu hodně nervózní, protože stačila jedna vydařená akce soupeře a pakovali by se domů, což by bylo velké zklamání. Nakonec po dvou remízách a jedné výhře skončili druzí a jdou dál. Určitě jsme viděli některé velké hvězdy budoucnosti. Hodně bych si vsadil na Kimmicha, perspektivu mají Ter Stegen či Volland, uvidíme, co v Anglii ukáže Can. Ale zpátky k českému týmu. Nezačal proti Německu nejlépe, ale dokázal výkon vylepšit a ke kýženému druhému gólu nakonec nebylo zase tak daleko. Pravda je, že Němci mohli po první brance vstřelit ještě dvě další. Po ráně na solar se lvíčata chvilku rozdýchávala, ale hodně pomohl příchod Krejčího, který po dlouhé době nasedl na pozitivní vlnu. Akce vedoucí k vyrovnávací brance byla ozdobou zápasu, zakončení excelentní. Smutnou pravdou je, že české mužstvo nakonec v konečném účtování položily dvě individuální chyby. V zápase s Dánskem to byla ta Zmrhalova před vítězným gólem soupeře. Němcům zase pomohl špatným odkopem Kalas. Fotbal zkrátka občas bolí. Ale to nemění nic na tom, že čeští mládenci se v celkovém součtu nemají za co stydět. Hodně se namluvilo o tom, že v současné jedenadvacítce nejsou hráči ( s výjimkou už vyzkoušených Kadlece, Kadeřábka a Krejčího), kteří by mohli naskočit do áčka. Já si myslím, že je brzo mohou doplnit Kalas – byť mu zrovna zápas s Německem nevyšel, nebo Petrák. Je otázka, jak by český tým dopadl, kdyby od prvního zápasu mohli hrát Kalas s Kadlecem a ten by se nezranil proti Srbsku, kdyby mohl přijet Vydra. Mužstvo by bylo určitě silnější. Zase by ale nedostal šanci třeba Kliment, o němž se v současné době hodně mluví. Fotbalová realita. Český tým sice skončil ve skupině, ale rozhodně nevybouchl. Tak jen houšť…

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 26.04.2024 ČTK

Reklama

15°C

Dnes je pátek 26. dubna 2024

Očekáváme v 21:00 7°C

Celá předpověď