Mesršmíd: Počet uživatelé Portálu občana letos vzroste z 1,2 až na 1,7 milionu

foto Logo Portálu občana na displeji mobilního telefonu, 17. dubna 2024, Praha. Digitální a informační agentura spustí novou aplikaci 18. dubna.

Praha - Počet uživatelů Portálu občana, který slouží pro kontakt lidí se státní správou, by se mohl zvýšit ze současných 1,2 milionu na 1,6 až 1,7 milionu na konci letošního roku. K nárůstu by měla přispět jeho mobilní verze, kterou dnes Digitální a informační agentura (DIA) oficiálně spustila. ČTK to řekl ředitel agentury Martin Mesršmíd. Mobilní aplikace je ke stažení v obchodech App Store a Google Play.

Fotogalerie

Mobilní verze Portálu občana nabízí všech více než 600 služeb, které jsou aktuálně ve webové verzi portálu. Mimo jiné je mezi nimi přístup do veřejných registrů, podání daňového přiznání nebo používání datových schránek. Lidé si mohou vygenerovat například výpis z rejstříku trestů, katastru nemovitostí nebo z bodového hodnocení řidiče.

Podle Mesršmída začnou portál využívat i lidé, kteří třeba již ani nepoužívají počítač, ale jen mobilní zařízení. "Konzumace služeb státu přes mobilní zařízení narůstá a dnes již tvoří přes 50 procent. S mobilní verzí portálu se tento vývoj ještě akceleruje," uvedl Mesršmíd. Do budoucna má podle svých slov ambici, aby Portál občana využívalo až pět milionů lidí.

Výhodou mobilní aplikace je podle Mesršmída jednodušší identifikace uživatele, například prostřednictvím rozpoznávání obličeje, přístup do datových schránek, nebo možnost zasílání notifikací k různým agendám, například, když končí platnost řidičského průkazu.

Portál občana vznikl v roce 2018 pro elektronickou komunikaci občanů se státem a v minulém roce se změnily jeho design i uživatelské rozhraní. Jeho nová podoba je jednodušší a uživatelsky přívětivější. Ukazuje také, jakou jednotnou vizuální podobu by v budoucnu měly mít i další weby státu.

"S přibývajícími digitalizovanými službami se navíc nabídka neustále rozšiřuje. Již nyní připravujeme další služby, které se do Portálu občana přidají a výrazně lidem usnadní život,“ uvedl místopředseda vlády pro digitalizaci Ivan Bartoš (Piráti).

Během letošního roku se do Portálu občana přidá například i systém DROZD, který lidem umožní lepší přípravu na případné krizové situace v zahraničí a v předstihu je upozorní před případným hrozícím nebezpečím. Další plánovanou službou v Portálu občana bude Registr zastupování, který tento týden prošel Senátem a ketrý poslouží pro on-line udělení plných mocí pro úkony se státem. Tedy například při převodu vozidla, daňovém přiznání či žádosti o cestovní pasy dětí.

Na mobilních telefonech funguje od ledna letošního roku aplikace eDoklady, kterou si za první tři měsíce stáhlo přes 350.000 lidí. Aplikace eDoklady lidem slouží k pohodlnějšímu a bezpečnějšímu prokazování směrem k úřadům, soukromým subjektům, ale i mezi sebou. Akceptují jí ústřední státní úřady, od 1. dubna aplikaci využívá policie v terénu a od poloviny roku to pak budou využívat všechny úřady a obce, matriky, policie jako celek a podobně. Od příštího roku přibudou i banky nebo pošty či zdravotní pojišťovny.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 30.04.2024 ČTK

Reklama

26°C

Dnes je úterý 30. dubna 2024

Očekáváme v 14:00 26°C

Celá předpověď