Dnes začíná na památkách po celém Česku hlavní turistická sezona

foto Zámek Konopiště, 26. března 2024, Benešov.

Praha - Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Oproti loňsku se na většině státních památek zdraží vstupné, návštěvníky čekají nově otevřené prostory a prohlídkové trasy. Kromě hradů a zámků, které spravuje stát, otevřou také soukromé památky.

Fotogalerie

Státní hrady a zámky spravuje Národní památkový ústav (NPÚ), který letos zdraží na některých památkách vstupné o 20 až 60 korun. Odůvodnil to zvýšenými náklady na správu památek a úspornými opatřeními ministerstva kultury, od kterého letos dostal ústav na provoz o 30 milionů korun méně. Na čtvrtině památek se cena vstupného nezmění.

Stovka památek, které NPÚ spravuje, bude v každodenním provozu otevřená po celé velikonoční svátky. Na některých se připravuje speciální velikonoční program, například na zámku Valtice bude speciální okruh a v Opočnu výstava 3500 kraslic. Od 2. dubna budou mít památky pravidelný návštěvnický režim.

Nové prohlídkové trasy a prostory se otevřou pro návštěvníky na státním zámku Litomyšl, který se od loňského února rekonstruuje. Od července se zpřístupní historická kuchyně a zámecká věž. Na zámku Uherčice na Znojemsku se od konce dubna zpřístupní obnovené zámecké interiéry prvního patra východního křídla. Na šumavském hradu Velhartice zavede návštěvníky nová trasa do sklepních prostor takzvaného Huertova zámeckého křídla.

Opravené zahrady se otevřou na státním zámku Lysice na Blanensku, a to včetně technické památky, raritní fíkovny s posuvnou střechou. Kompletní obnovu prodělal také Letohrádek Bellarie na státním hradu a zámku Český Krumlov a od září ho představí nová návštěvnická trasa. Barokní lékárna se veřejnosti otevře v klášteře Zlatá Koruna.

Další nové instalace budou součástí projektu Po stopách šlechtických rodů, který se letos zaměří na Habsburky. NPÚ chce představit, jak Habsburkové bydleli v Čechách a na Moravě od 18. do 20. století, jak přizpůsobovali sídla svému vkusu a zálibám. Hlavními habsburskými objekty budou zámky Konopiště, Ploskovice a Zákupy. Projekt doprovodí také výstavy a přednášky.

Zájem o hrady a zámky v ČR se v loňském roce zvýšil, navštívilo je 4,2 milionu lidí, což je meziročně asi o půl milionu více. Čísla však stále nedosahují roku 2019, kdy státní hrady a zámky navštívilo přes pět milionů lidí. Zvýšený zájem zaznamenaly i objekty otevřené celoročně. Během ledna a února 2024 je navštívilo o 17 procent turistů víc než ve stejném období loni.

Dnes začne návštěvnická sezona i na dalších objektech včetně soukromých hradů a zámků. Na některých připravují jejich majitelé doprovodné velikonoční programy. Dnes se otevře hrad Kost s velikonoční výzdobou, na Velký pátek se otevře hrad Pecka či zámek Stránov. Zámek Loučeň nabízí tematické prohlídky, jak Velikonoce trávila knížecí rodina Thurn Taxisů.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 27.04.2024 ČTK

Reklama

20°C

Dnes je sobota 27. dubna 2024

Očekáváme v 09:00 15°C

Celá předpověď