Izrael dál omezuje vstup humanitární pomoci do Gazy, řekl komisař OSN

foto Ilustrační foto - Kamiony s humanitární pomocí procházejí kontrolou na hraničním přechodu Kerem Šalom před vjezdem do Pásma Gaza.

Ženeva/Gaza - Izrael pokračuje v nezákonných omezeních humanitární pomoci do Pásma Gazy, řekl dnes vysoký komisař OSN pro lidská práva Volker Türk. Minulý týden přitom Izrael hovořil o tom, že umožňuje vjezd do Gazy stále většímu počtu kamionů. Türk též vyzval mezinárodní společenství, aby zastavilo zhoršující se humanitární krizi v Pásmu Gazy. Podle tamních úřadů ovládaných Hamásem zemřelo kvůli válce už 33.843 Palestinců, z toho 46 za poslední den. Tyto údaje, zahrnující i bojovníky Hamásu, nelze nezávisle ověřit, podle některých expertů ale zřejmě nejsou daleko od skutečnosti.

Řešení "katastrofické situace" civilistů v Pásmu Gazy musí být podle komisaře OSN pro lidská práva prioritou. Izrael podle něj pokračuje v "nezákonných omezeních" vstupu a distribuce humanitární pomoci v Pásmu Gazy i v rozsáhlé destrukci tamní civilní infrastruktury. Türk opět zopakoval výzvu k okamžitému příměří a také k propuštění rukojmích, které zadržuje palestinské hnutí Hamás od loňského října.

Vysoký komisař OSN rovněž znovu řekl, že na humanitární pracovníky by se nemělo útočit. Připomněl tak incident z 1. dubna, kdy izraelská armáda zabila v Pásmu Gazy sedm dobrovolníků humanitární organizace World Central Kitchen (WCK). Po této události WCK pozastavila činnost v Gaze a mezinárodní společenství ještě zesílilo výzvy Izraeli, aby zajistil větší dodávky potravin a léků pro palestinské civilisty.

Řada zemí, včetně Spojených států, už mnoho týdnů naléhá na Izrael, aby zvýšil pomoc civilistům v Pásmu Gazy, kde statisíce lidí hladoví a několik desítek dětí už podle úřadů OSN zemřelo kvůli podvýživě. Ke zvýšení pomoci vyzval Izrael už koncem ledna i Mezinárodní soudní dvůr (ICJ). Šéf diplomacie EU Josep Borrell a zakladatel WCK José Andrés také obvinili Izrael, že v Gaze používá hlad jako zbraň.

 

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 30.04.2024 ČTK

Reklama

26°C

Dnes je úterý 30. dubna 2024

Očekáváme v 03:00 12°C

Celá předpověď