Izraelský premiér Netanjahu schválil jednání s Hamásem o příměří

foto Izraelský premiér Benjamin Netanjahu (uprostřed) na setkání s vojáky v Pásmu Gazy. 25. prosince 2023.  This content is intended for editorial use only. For other uses, additional clearances may be required.; Handout - Government Produced

Tel Aviv - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu dal zelenou novému kolu jednání s palestinským hnutím Hamás o příměří. Oznámil to dnes premiérův úřad. Netanjahu se předtím setkal s šéfy izraelských tajných služeb. Izraelská delegace tak může znovu odjet do Kataru či Káhiry k rozhovorům, které byly přerušeny před několika dny, informoval deník Haarec.

"Benjamin Netanjahu se setkal se šéfy služeb Mossad a Šin bet a schválil další kolo jednání v nadcházejících dnech v Dauhá a Káhiře," uvedla kancelář premiéra.

Tento týden v úterý se objevily zprávy, že izraelská vláda stáhla své vyjednavače z Dauhá, protože dospěla k závěru, že jednání o příměří v Pásmu Gazy uvázla na mrtvém bodě kvůli požadavkům Hamásu. Server The Times of Israel ale dnes napsal, že v Dauhá přesto zůstali činitelé, kteří zastávají v Mossadu nižší funkce.

Úterní zprávy o přerušení jednání v Dauhá se objevily den poté, co Rada bezpečnosti OSN přijala první rezoluci, která v této válce vyzvala obě strany k okamžitému příměří. Rezoluce prošla díky tomu, že Spojené státy se zdržely hlasování, ačkoliv izraelská vláda na ně naléhala, aby rezoluci vetovaly.

Spojené státy jsou spolu s Egyptem a Katarem prostředníkem v nepřímých jednáních Izraele s Hamásem, ale v posledních týdnech jejich vztahy s Izraelem zhoršil spor ohledně izraelského plánu zahájit rozsáhlou pozemní operaci i na jihu Pásma Gazy v oblasti Rafáhu. Tam uteklo před boji přes milion Palestinců a Spojené státy i další země mají obavy z humanitární katastrofy.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 27.04.2024 ČTK

Reklama

20°C

Dnes je sobota 27. dubna 2024

Očekáváme v 09:00 15°C

Celá předpověď