Rusové nevrátí Ukrajině anektovaný Krym, mír bude drahý, řekl Fico

foto Ilustrační foto - Slovenský premiér Robert Fico.

Bratislava - Rusové nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym a neodejdou z východoukrajinského Donbasu, řekl dnes slovenský premiér Robert Fico. Uznávání principu územní celistvosti je v případě Ukrajiny podle něj jen teorií mezinárodního práva, případný mír bude drahý a Rusové vojensky vyhrávají.

"Z hlediska mezinárodního práva každý z nás uznává územní celistvost jiné země, suverenitu, nedotknutelnost hranic. To je pěkná teorie mezinárodního práva. Říkám ale, že Rusové nikdy nevrátí Krym, Rusové nikdy neodejdou z Donbasu a Luhansku,“ uvedl Fico před poslanci evropského výboru slovenské sněmovny.

Slovenský premiér dlouhodobě kritizuje strategii západních zemí ohledně Ukrajiny bránící se již přes dva roky ruské invazi.

Podle Fica Ukrajina ztrácí každým dnem území. "Rusko v rámci ofenzivy získalo další území. Ukrajina nemá vojenskou kapacitu a vojenskou sílu. Vojenské řešení to nemá a ani to nikdy nebude mít, jen bude o 100.000 mrtvých více na jedné a druhé straně. Jediné, co by pomohlo, kdyby tam vtrhlo NATO, to je třetí světová válka,“ tvrdil Fico.

Fico se opět vyslovil za zastaveni vojenských operací na Ukrajině. Zmínil možnost, že vyjednavači by pak mohli navrhnout například zavedení speciálního postavení pro východoukrajinské oblasti ovládané Ruskem a že později by tam mohlo být referendum o jejich budoucnosti. "Můžete si malovat vzdušné zámky, ale Rusové odtud neodejdou, je to jejich," řekl.

Nynější už čtvrtá Ficova vláda po svém nástupu do úřadu loni na podzim zastavila vojenskou pomoc Ukrajině ze státních zásob. Ponechala ale možnost komerčních dodávek zbraní Kyjevu.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 30.04.2024 ČTK

Reklama

26°C

Dnes je úterý 30. dubna 2024

Očekáváme v 03:00 12°C

Celá předpověď