Sněmovna schválila snazší využití služeb zubařů ze zemí mimo EU

foto Pacient na prohlídce u zubaře - ilustrační foto.

Praha - Usnadnit zapojení zubařů ze zemí mimo EU do poskytování péče v Česku má senátní novela, kterou Sněmovna ve zrychleném režimu schválila. Novela má v reakci na nedostatek zubařů v ČR umožnit zubním lékařům ze třetích zemí, aby mohli nově pracovat v Česku pod dohledem jiného stomatologa. Proti záměru tvůrců předlohy se již dříve postavil prezident České stomatologické komory Roman Šmucler, který hodlá novelu v případě přijetí napadnout u soudů.

Novela, kterou nyní dostane k potvrzení souhlasu Senát, má podle předkladatelů pomoci nahradit nedostatek zubařů v Česku, aniž sníží nároky zákona na odbornou způsobilost zubních lékařů. Podle zákona nyní musejí lékaři ze zemí mimo EU, například z Ukrajiny, získat uznání svého diplomu, složit zkoušku z českého jazyka a odbornou aprobační zkoušku. Kvůli tomu podle místopředsedkyně Senátu Jitky Seitlové (KDU-ČSL) raději zamíří do Polska nebo na Slovensko.

Nově by tak podle novely mohli stomatologové po ověření jejich zubařského vzdělání pracovat pod dohledem zubařů s nejméně pětiletou praxí, kteří mají smlouvu nejméně se třemi zdravotními pojišťovnami, případně na pracovištích, které mají akreditaci pro vzdělávání. Tato pracoviště už nyní mohou zaměstnat zahraniční lékaře na šest měsíců kvůli získávání odborné praxe.

Novelu podpořilo 98 ze 111 přítomných poslanců. Pro hlasovali zástupci vládních stran a opozičního hnutí ANO, poslanci SPD se hlasování zdrželi.

Šmucler už dříve ČTK řekl, že kontrolu lékařského diplomu nepovažuje za dostatečnou, protože je pouze formální. Vyjádřil také pochybnosti o tom, zda bude mít lékař v ordinaci čas na svého kolegu-cizince dohlížet. "A víceméně odpadne jazyková zkouška, tedy pacient jim nebude rozumět," dodal. Novela je podle prezidenta komory v rozporu s unijním právem, hodlá ji v případě přijetí napadnout u českých i evropských soudů.

Senátor Ladislav Václavec (ANO) za předkladatele označil Šmuclerův přístup k novele za arogantní a negující. Podotkl, že podobné řešení už před několika lety přijali v Polsku a na Slovensku. V Česku jsou podle Václavce zhruba tři stovky zubařů z Ukrajiny čelící ruské agresi, kteří musejí vykonávat jiné profese.

V Česku podle senátora nemá zubaře 1,5 až 1,8 milionu obyvatel. S tím dlouhodobě nesouhlasí komora, podle jejíchž lednových dat je bez systematické stomatologické péče asi 600.000 lidí. Přes 82 procent obyvatel má podle komory zubního lékaře na pojišťovnu a dochází na preventivní prohlídky, další dvě procenta chodí jen s akutními potížemi. Zhruba desetina lidí si zubní péči hradí sama.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 30.04.2024 ČTK

Reklama

26°C

Dnes je úterý 30. dubna 2024

Očekáváme v 03:00 12°C

Celá předpověď